Zomerhuisje Wijk aan Zee
Scholz Bouw heeft een kwalitatief hoogstaand zomerhuisje in Wijk aan Zee in bouwteam met architectenbureau Corades en de opdrachtgever Familie Boeijenga gerealiseerd. Het ontwerp betreft een all electric houtskeletbouw zomerhuisje met hoogwaardige afwerking.
Architectenbureau Corades heeft het zomerhuisje ontworpen. De opgave was om een balans te vinden tussen het comfort van een woonhuis en de charme van kamperen. Het vinden van een balans tussen comfort en kamperen was niet alleen in termen van sfeer de opgave. Ook voor de energiehuishouding was deze balans bepalend. En, daarmee samenhangend, voor de beheersing van de bouw- en de onderhoudskosten. De investering in een zonneboiler gaat gepaard met een halvering van de energiekosten in combinatie met een toename van het comfort: Meer water uit de douche en geen gasfles verwisselen.
Voor de dak bekleding is er gekozen voor een groendak. Een groendak is een dak dat begroeid is met planten. Afhankelijk van het soort beplanting en het gebruik heeft men het over verschillende soorten groene daken. Enkele voordelen van een groendak: Verhoogt de levensduur van het dak, betere warmtewering + geluidsisolatie, verbetert zonnepanelen-rendement, gezondheid + leefomgeving nemen toe, biodiversiteit + milieu verbeteren, en het ziet er ook nog mooi uit!
De houten afwerking van zowel exterieur als interieur geeft de sfeer van buitenleven, terwijl het goed geïsoleerde gevelpakket ervoor zorgt dat er ook op koude momenten in voor- en najaar niet veel bijgestookt hoeft te worden om het binnen behaaglijk te maken. De geveldelen zijn van verduurzaamde vurenhouten delen welke volledig uitgekookt zijn zodat alle glucose dat in het hout aanwezig is verdwijnt. Hierdoor kunnen schimmels en dergelijke niet meer in het hout overleven. Na het kookproces is het hout afgewerkt met Sansin Enviro Stain SDF in de kleur lavendel. Door slimme detaillering van de ramen en deuren heeft het huisje tegelijkertijd de charme van eenvoud en ambacht. Zo is het glas kozijn loos in de gevel opgenomen en zijn de buitendeuren letterlijk als draaiend geveldeel uitgevoerd. De houtskeletconstructie bestaat uit dragende schijven met een gordingenkap. De schijven ontlenen hun stijfheid aan de berken multiplex beplating die tevens de afwerking vormt van het interieur. De draaglijn valt samen met de zonering van de plattegrond.
In het woongedeelte is de constructie opengewerkt. Een in het zicht gelaten spant vervangt de dragende wand. De spantconstructie loopt door naar buiten om het overstek te maken en het terras visueel af te bakenen.